Cum azi a fost o zi cam saraca in ceea ce priveste IT-ul, am zis sa vorbim putin si despre iOS 8, sistemul de operare ce va fi introdus impreuna cu iPhone 6 peste cateva luni, dar care a fost deja prezentat de Apple impreuna cu Mac OS X 10.10 Yosemite . De ce ambele in acelasi timp?
Pentru ca aceste doua sisteme de operare vor fi mai intim integrate, permitand continuarea activitatilor (Internet, documente, e-mail) de pe un dispozitit pe altul prin intermediul extensiei Airdrop / Handoff, dar si folosirea functiilor telefonului (apel, SMS, MMS) pe un Mac conectat la iPhone.
Si iOS 8 se va bucura de schimbarile de la iCloud Drive, acest serviciu fiind complet sincronizat cu toate aplicatiile, pentru ca toate fisierele sa fie usor de gasit si utilizat. Iar cu aceasta versiune a sistemului de operare mobil, Apple in sfarsit a introdus widget-uri. Insa ele nu se vor regasi in ecranul principal (ca la Android), ci in centru de notificari, care acum este mult mai interactiv.
Tot in premiera iOS 8 va permite si aplicatii tertiare de tastatura, asa ca cei obisnuiti cu Swipe sau SwiftKey le vor putea folosi si pe un iPhone. Dar chiar si fara ele, tastatura integrata a fost imbunatatita, si intuieste mai bine ce vrea sa scrie utilizatorul (in engleza cel putin).
Tot sub iOS 8 va aparea si noua aplicatie HealthKit, dezvoltata impreuna cu Nike si clinica Mayo (din SUA), ce monitorizeaza o serie de functii vitale ale posesorului, cum ar fi pulsul, nivelul de odihna (orele de somn), nivelul de efort (distanta mearsa / alergata, calorii consumate) etc.
Si Apple incearca sa-si convinga clientii ca pe iPhone sau iPad nu mai este nevoie de aplicatii tertiare de mesagerie. In acest scop iMessages este mai performant si mai versatil, permitand si trimiterea de poze sau filme. Alte lucruri imbunatatite in iOS 8 sunt iMail (care recunoaste gesturi simple), iPhoto (cu mai multe optiuni de modificare a pozelor) si Spotlight (ce cauta si aplicatii neinstalate, melodii si multe altele).
Si in sfarsit dezvoltatorii se vor putea juca cu senzorul de amprente, putandu-i atribui functii suplimentare, cum se intampla la ultimele modele Samsung Galaxy S.
Si chiar daca a ingradit unele optiuni pentru jocurile de succes , magazinul de aplicatii va primi si el cateva update-uri. De exemplu va avea o mai buna cautare, va permite filmulete care sa descrie aplicatia (nu numai poze), si va lasa programatorii sa ofere bundle-uri si sa invite utilizatorii sa participe la stadiile beta de dezvoltare.
Si in mod incredibil, va fi permisa partajarea aplicatiilor si a cartilor sau melodiilor achizitionate prin iTune intre membrii aceleiasi familii, cu conditia ca aceasta sa nu fie mai numeroasa de sase. iOS 8 va sosi din toamna, pe telefoane mai noi de iPhone 4S, tablete de la iPad 2 in sus si media player-e de la iPod Touch 5 inclusiv.