Apple iPhone 4S (review)

Prima lansare importantă fără Steve Jobs s-a făcut într-un moment în care regretatul geniu al industriei IT își trăia ultimele clipe de viață. Prezența pe scenă a lui Tim Cook, actualul Director Executiv al Apple, a fost catalogată ca ștearsă, fiind marcată de momentul delicat pe care îl trăia. Steve Jobs și-a pus amprenta pe toate echipamentele de succes pe care Apple le-a aruncat pe piață. Fie că vorbim de iPod, de iPad sau de generațiile iPhone ce au stat la timpul lor în fruntea segmentului mobile. Odată cu iPhone 4S se încheie un capitol important de istorie Apple iar noii oameni din conducere, ce au stat în umbră până acum, au șansa să-și dovedească calitățile de manageri.

iPhone 4S este o reinterpretare a vechiului iPhone 4 și în niciun caz un terminal cu totul nou așa cum se așteptau unii fani înaintea lansării. Utilizatorul va găsi același ecran capacitiv cu diagonala de 3.5 inci și rezoluția de 640 x 960 pixeli în spatele căruia se află un procesor ARM Cortex-A9 tactat la frecvența de 1GHz. Calculele grafice sunt asigurate de nucleul PowerVR SGX543MP2 conceput de compania Imagination Technologies (cunoscută anterior ca VideoLogic). Memoria RAM a noului iPhone 4S poate fi o dezamăgire pentru cei care au sperat la 1GB așa cum oferă telefoanele Android de top. Apple a optat pentru 512MB, considerați suficienți pentru aplicațiile care se pot derula pe smartphone.

Apple nu este prea darnic în a oferii informații tehnice despre produsele sale, fiind conștient că cei care cumpără Apple mizează pe statul social care le dă o stare de bine, de superioritate și în niciun caz nu vor să se arunce într-o confruntarea rece cu cifrele pe masă unde cel mai probabil ar pierde.

Nici la capitolul dimensiuni și greutate, iPhone 4S nu se deosebește de vechea generație. Greutatea noului terminal a crescut ușor, ajungând acum la 140 de grame de la 137 de grame cât cântărea iPhone 4. Aici se simte cel mai probabil acumulatorul litiu-polimer de 1432mAh ce are un rol definitoriu în masa totală. Așa după cum ne-a obișnuit, Apple nu permite înlocuirea acumulatorului acasă, acesta fiind accesibil numai în serviceurile specializate.

Design-ul noului iPhone 4 este cu totul deosebit, Apple excelând la acest capitol. Atât partea din față cât și partea din spate sunt din sticlă fiind „legate” între ele printr-un inel metalic ce susține aspectul premium. Din păcate o simplă cădere accidentală poate distruge telefonul tocmai din cauza acestei sticle utilizate în exces.

Apple a construit noul iPhone 4S astfel încât utilizatorul să poată profita de serviciile oricărui operator de telefonie mobilă, indiferent de standardul pe care îl folosește. Terminalul este compatibil cu patru standarde pentru transmisia datelor: UMTS / HSDPA / HSUPA (850, 900, 1,900, 2,100MHz) iar serviciile de telefonie mobilă la care acesta se poate conecta pot fi: GSM / EDGE (850, 900, 1.800, 1.900MHZ) sau CDMA EV-DO (900, 1.900MHz). Sistemul de operare iOS 5 ce și-a făcut apariția în aceeași perioadă cu iPhone 4S reprezintă o noutate prin faptul că a beneficiat de o operațiune de curățare masivă. Au fost înlăturate unele probleme cunoscute, s-a modificat ușor interfața grafică și s-au implementat unele funcții noi. Siri reprezintă cea mai mediatizată caracteristică a noului iOS 5. Recunoașterea vocală a unei propoziții rostite și posibilitatea de a căuta pe Google fără a mai fi necesar să introduceri caracterele cu ajutorul ecranului capacitiv a încântat pe mulți din fanii Apple. Deși recunoașterea vocală nu reprezintă o noutate în sine iar Siri este departe de a fi perfect, noua funcție a este un pas înainte pentru smartphone.

Capacitatea de stocare poate ajunge la 64GB pentru variantele mai scumpe, spațiul fiind mai mult decât este necesar pentru a înmagazina documente, muzică, filme și fotografii. Camera foto a noului iPhone 4S a suferit o serie de modificări menite să crească calitatea fotografiilor captate. Senzorul are o rezoluție de 8 megapixeli iar apertura (deschiderea diafragmei) este acum f/2.4. Imaginile captate sunt mai clare și mai luminoase chiar și atunci când se fotografiază în săli sau camere mai întunecoase. Camera principală impresionează și prin rapiditate cu care focalizează și procesează fotografiile. iPhone 4S fotografiază la fel ca o cameră foto compactă, imaginile fiind cu totul deosebite față de cele realizate de telefoanele obișnuite. Filmele și imaginile stocate în memoria internă pot fi afișate pe un televizor de mari dimensiuni prin DLNA sau prin achiziționarea separată a unor accesorii pentru ieșirea HDMI. Nativ, iPhone 4S nu are ieșire HDMI și nici slot petnru card de memorie microSD. Bineînțeles există niște limitări supărătoare pentru unii sau trecute cu vederea de alții. Nu există slot microSD iar telefonul nu poate conecta prin HDMI la un televizor cu diagonală mare. Apple preferă să mai vândă ceva accesorii la prețuri piperate pentru cei care vor să beneficieze de aceste funcții.

Apple iPhone 4S este disponibil în România prin intermediul magazinului Koyoo la prețul de 3.498,99 lei și pentru varianta cu 32GB și 3999 lei (cu TVA inclus) pentru modelul cu 64GB spațiu de stocare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *