ASUS U53J

Introducere

Produsele de lux sunt înconjurate de o aură mistică imperceptibilă la prima vedere dar simțită pe deplin în momentul în care se intră în contact cu acestea. Perfecțiunea detaliilor, calitatea materialelelor, a îmbinărilor și atenția acordată celor mai neimportante aspecte construiesc per total senzația unui lucru fin și bine făcut. Acestă senzație de soliditate și finețe o veți simți în momentul în care veți avea privilegiul să lucrați pe un notebook ASUS U53J .

Rama metalică cromată împreună cu lemnul de bambus care acoperă carcasa ascund plasticul comun pe care îl întâlniți de regulă la alte laptop-uri. U53J nu e numai un echipament foarte performant e și un accesoriu care se va integra perfect unei atmosfere de lux fără a fi însă opulent. Orele de lucru sau momentele în care doriți să vă relaxați privind un clip sau “ răsfoind ” presa online vor fi mai plăcute în primul rând datorită performanțelor și rapidității cu care noul model ASUS se achită de sarcini și în al doilea rând datorită aspectului exterior care încântă pur și simplu privirea.

Laptop-ul, în general, a depășit granița unui produs care trebuia să facă un singur lucru bine, motivația achiziționării unui astfel de echipament a evoluat. Utilizatorul dorește și altceva în plus, nu doar un dispozitiv electronic complex. Statutul social, aspectul exterior și imaginea proprie în societate a generat această goană spre forma perfectă. Dacă vreți o analogie putem spune că nu vrem doar să ne hrănim ci dorim să luăm masa la un restaurant elegant, servind un preparat elaborat cu arome fine de trufe. Același lucru se poate spune și atunci când optăm pentru un laptop ce va fi imaginea noastră în mediile de afaceri selecte sau în fața unor prieteni.

Notebook-ul nu este numai o mașină, elementele sale exterioare trebuie să-l situeze mai aproape de ființa umană. Toți știm ce înseamă aspectul, prezența și atitudinea pe care trebuie să o avem la un interviu sau la o întâlnire de unde vrem să obținem mai mult, indiferent despre ce e vorba, ASUS U53J, asemeni altor modele precum Eee PC 1008P Karim Rashid, completează imagine noastră pe de-a întregul.

Caracteristici tehnice:

De la prima privire peste specificațiile produsului ne dăm seama că pe lângă aspectul exterior care ne-a atras în mod evident avem de a face cu un notebook dotat cu cele mai noi tehnologii.

Ecran: diagonala 15.6 inci, format 16:9, rezoluție 1366×768 pixeli, iluminat cu LED-uri Procesor: Intel Core i7-620M, 2,66 GHz, 4 MB Smart Cache, 3.33GHz Turbo Mode, fotolitografiat pe 32 nanometri, 177 milioane de tranzistori Chipset: Intel HM55 Express Grafică integrată: Intel GMA HD plus tehnologia NVIDIA Optimus Grafică dedicată: Nvidia GeForce 310M, 1 GB DDR3 VRAM Memorie RAM: 4 GB DDR3, 1066 MHz HDD: 500 GB, 7200 RPM, 16 MB buffer Unitate optică: Blu-ray Combo 4x Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, VGA, card reader, 2 x audio Cameră web: 2 megapixeli Baterie: Li-ion, 8 celule, 5.600 mAh, 84 Wh, 15 Volți Dimensiuni: 386 x 257 x 31-33 mm Greutate: 2.86 kg Utilitare ASUS: Asus Win flash for BIOS and Driver live Update, ASUS SmartLogon, ASUS Net 4 switch, Asus Power4Gear Hybrid, Asus Live Update, Asus Multi-Frame, Asus NB Probe +, ASUS Life Frame 3, ASUS Wireless Console, Virtual Camera, ASUS Splendid, ASUS Express Gate Fancy, Start, AI Recovery, ControlDeck, Syncable Desktop

Construcție și Dotări

Sistemul este asamblat într-o carcasă robustă ce dă impresia unui corp unitar fără îmbinări. Suprafeţele acoperite cu bambus şi aluminiu anodizat sporesc senzaţia de confort pe care utilizatorul o are în momentul în care lucrează cu U53J . Rama ecranului păstrează însă plasticul lucios de tip “ piano black ” ce pune în evidenţă amprentele. Îmbinarea dintre tastatură şi corpul de plastic al laptop-ului este mascată de o ramă metalică cromată ce se integrează perfect cu nuanţele de maron închis.

Furnirul fin de bambus acoperă un suport din material plastic care serveşte ca substrat. ASUS spune că prin folosirea acestui material natural, uşor regenerabil a fost redusă cantitatea de plastic care ar fi fost necesară la injectarea carcasei. Oricum ar fi trecerea de la tastatura, ale cărei butoane sunt montate pe o placă din aluminiu, la lemnul de bambus, care serveşte drept restpad, aduce aminte de automobile de lux care folosesc la interior piele, aluminiu şi lemn de esenţe nobile.

ASUS U53J beneficiază pe lângă componentele performante şi o serie de aspecte cheie care contribuie la experienţa pozitivă a utilizatorului. Suita software oferită de ASUS înlesnește configurarea diverselor funcții printr-o interfață grafică intuitivă. Funcția Express Gate , care se încarcă în mai puțin de 8 secunde, facilitează accesul către aplicațiile de bază, inclusiv un browser pentru internet, atunci când nu aveți timp pentru a încărca sistemul de opererare Windows 7. Pornirea acestui sistem de operare rapid se face printr-un buton separat amplasat în partea stângă, opus practic butonului de power.

Ecranul LCD wide cu diagonala de 15.6 inci şi rezoluția de 1366×768 pixeli este acoperit cu un filtru care accentuează culorile fade şi temperează agresivitatea nuanţelor ţipătoare. Ar fi fost de preferat totuşi o rezoluţie mai mare a ecranului date fiind posibilităţile de rulare fluentă a conţinutul FullHD.

Iluminarea cu LED are un rol important în generarea unor imagini cu un contrast ridicat dar şi în crearea negrului real. Pe partea stângă utilizatorul găseşte două porturi USB 3.0, unul HDMI şi un cititor de carduri. În dreapta cea mai mare parte a lateralei este ocupată de unitatea optică Blu-ray 4x iar puţin spatiu rămas a oferit producătorului posibilitatea să adauge un port USB 2.0, mufa RJ45 pentru reţea şi o ieşiere VGA.

ASUS U53J este alimentat de un acumulator litiu ion de 5600mAh, fabricat in Coreea, a cărui putere este de 84Wh în condițiile alimentării la 15 volți. Bateria are forma unei bare și constitue suport pentru laptop în momentul în care este așezat pe masă.

Alimentatorul poate primi curent electic la tensiuni cuprinse între 110 și 240 de volți, deci eventualele fluctuații de tensiune cuprinse în această zonă nu vor fi periculoase și nici nu vor afecta integritatea laptop-ului.

Performanțe

Procesorul Intel Core i7-620M , cu două nuclee, este construit cu ajutorul procesului de fotolitografiere pe 32 nanometri, fapt care se reflectă TDP-ul maxim de numai 35W. Căldura generată de portabil este disipată prin fantele speciale fără a fi resimţită atunci când ţineţi laptoul pe genunchi. Cele patru fire de execuție ce pot fi rulate simultan (câte două pe nucleu) avantajează sistemul de operare Windows 7 și multitudinea de aplicații pentru monitorizare disponibile.

Când este utilizat un singur nucleu, tehnologia Turbo Boost dezvoltată de Intel crește frecvența de funcționare a acestuia rezultatele fiind imediat vizibile. În Super Pi, aplicație ce utilizează un singur fir de execuție, pentru calculul 1M au fost necesare 13 secunde în condițiile în care nu a fost dezactivate alte programe livrate ASUS.

De regulă cei care achiziţionează un astfel de laptop nu se gândesc la jocurile de ultimă generaţie, foarte gurmande în materie de resurse. Dacă totuşi v-aţi gândit să cumpăraţi un laptop pentru jocuri ar fi bine să renunţaţi la idee.

ASUS U53J dispune de o placă video dedicată Nvidia GeForce 310M pe lângă chipset-ul grafic Intel GMA HD, foarte util de altfel în obţinerea unui consum redus, însă prestaţia în jocuri acesteia nu este suficientă pentru a rula în condiţii decente grafică avansată. Cei care se mulţumesc cu mai puţin pot rula jocuri precum Modern Warfare 2 la setări minime şi la rezoluţia nativă a ecranului (1366×768) experimentând un framerate satisfăcător. Laptop-ul poate fi achiziționat în România prin intermediul partenerilor ASUS din țara noastră.

Concluzii

Pro: ASUS U53J este un notebook premium cu performanţe superioare ce îl poziţionează printre cele mai puternice sisteme portabile existente în prezent pe piaţă. Design-ul atent studiat şi liniile elaborate recomandă produsul persoanelor ce pun preţ pe viteza mare de lucru dar şi pe imaginea proprie.

Contra: Ecranul LCD cu rezoluția 1366×768 pixeli limitează adevăratele posibilități grafice oferite de sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *