Google a emis astăzi raportul lunar prin care ne este prezentată distribuția sistemului de operare Android. În luna iulie, lider de clasament este în continuare Android 6.0 Marshmallow, cu un procentaj de 31,8% din totalul de dispozitive utilizate, urmat foarte aproape de Android Lollipop, cu 30,1%. Comparativ cu luna trecută, Android 7.0 și 7.1 Nougat au înregistrat o creștere de doar 2,4%, ajungând în prezent la o cotă de piață de 11,5%. Analiștii sunt de părere că această creștere este dată în mare parte de adopția dispozitivelor de ultimă generație și mai puțin de update-urile furnizate de producători, care, în cele mai multe dintre cazuri, ajung cu foarte mare întârziere.
Android 4.4 KitKat ocupă locul 3 în clasament, cu 17,1%, în scădere cu 1% în comparație cu rezultatul raportat în luna precedentă, iar după acesta și Android Nougat, urmează Android Jelly Bean, cu o cotă de piață de 8,1%, Android Ice Cream Sandwich, cu 0,7%, și Android Gingerbread, cu 0,7%. Desigur, aceste rezultate reflectă distribuția sistemului de operare Android doar pentru terminalele pe care rulează Google Play Services. După cum probabil știți, în China nu prea sunt distribuite terminale cu suită de aplicații Google preinstalată, majoritatea producătorilor optând pentru fork-uri Android puternic cosmetizate, pe care sunt prezente magazine de aplicații alternative. Prin urmare, rezultatele raportate de Google rămân discutabile.
Acum probabil vă întrebați cine se face vinovat de adopția întârziată a lui Android 7.0 Nougat, lansat acum aproape un an de zile. Răspunsul e simplu: marii producători de smartphone-uri. Samsung și LG, dar și giganții din China ajunși foarte populari, ca Huawei, OnePlus și Xiaomi, preferă să-și ademenească cumpărătorii prin tot felul de experiențe software puternic personalizate și bogate în funcționalități (aka bloatware), care, pe lângă faptul că îngreunează foarte mult sistemul de operare, transformă procesul de update într-un adevărat calvar.