Linia Zenbook a reprezentat o abordare cu totul nouă a conceptului de notebook ultra ușor. Noua gamă de produse a fost posibilă datorită dezvoltării de către Intel a unei platforme optimizate pentru performanță și consum redus. Laptop-urile Asus Zenbook sunt total deosebite de generațiile vechi atât prin design cât și prin performanțe. Dacă design-ul poate să placă mai mult sau mai puțin fiind o chestiune total subiectivă în termeni de performanță brută, Zenbook nu lasă nicio șansă competitorilor săi.
Viteza de lucru este adusă de două componente esențiale dar și foarte scumpe. Prima componentă este procesorul Intel Core i7 2677M dual-core iar cea de a doua este unitatea de stocare SSD ce oferă viteze de transfer la care un notebook cu hard disk nici măcar nu poate visa.
Zenbook măsoară doar 3 mm în partea din față și 9 mm în partea din spate, unde corpul se articulează cu ecranul. În partea din față grosimea acestuia de numai 3 mm se poate dovedi un dezavantaj în momentul în care doriți să deschideți notebook-ul. Greutatea totală este de 1.3Kg , UX31E fiind unul dintre cele mai ușoare ultrabook-uri de pe piață. Carcasa laptopului Asus Zenbook UX31E este confecționată din aluminiu, finisajele circulare fiind de excepție. Îmbinările sunt atât de bine făcute încât nu pot fi sesizate nici atunci când privim cu maximă atenție. Trebuie spus că toată carcasa este confecționată din aluminiu. Rama ecranului este fabricată din plastic iar între îmbinările ramei cu restul corpului de aluminiu este montată o garnitură de cauciuc cu rol de amortizare a celor două părți în momentul închiderii laptopului.
Cele două laterale integrează o serie de porturi utile atunci când se dorește conectarea altor dispozitive. Pe partea dreaptă sunt prezente un port USB 3.0, unul mini HDMI, un port mini VGA și conectorul pentru alimentare. Pe partea stângă, producătorul a amplasat un port USB, cititorul de carduri 2-în-1 și conectorul pentru căști.
Laptop-ul dispune de un ecran cu diagonala de 13.3 inci și rezoluție 1600×900 pixeli. Luminozitatea este ridicată iar culorile afișate își păstrează fidelitatea datorită iluminării cu LED-uri. Pe rama ecranului, în partea superioară, este amplasată camera web de 0.3 megapixeli ideală pentru apelurile video prin Skype sau Yahoo Messenger.
Laptopul este construit pentru maximă portabilitate și nu pentru jocuri. Procesorul Intel Core i7 2677M și cei 4GB de memorie RAM ar fi suficienți pentru a porni unele jocuri cu grafică bogată însă chipset-ul Intel HD Graphics 3000 (integrat în procesor) se opune cerințelor gamerilor experimentați.
Asus a configurat noul UX31E cu un procesor Intel Core i7 2677M dual-core, tactat la frecvența 1.8GHz . Procesorul poate rula simultan patru fire de execuție iar frecvențele sunt crescute în mod dinamic prin Turbo Boost (în funcție de încărcarea sistemului). Atunci când notebook-ul nu rulează programe foarte solicitante procesorul funcționează la o frecvență mai mică economisind energie prețioasă. În cazul în care aplicația nu este optimizată să ruleze simultan pe mai multe nuclee iar procesorul este solicitat, frecvența urcă până la valoare de 2.9GHz .
Procesor Intel Core i7 2677M 1.8GHz dual-core, Cache L3 4MB, Frecvență Turbo Boost 2.9GHz, proces fabricare 32nm
Ecran 13.3 inci, format 16:9 HD+, Rezoluție 1600×900 pixeli, Iluminat cu LED
Sistem de operare Windows 7 Home Premium cu service pack 1, 64 biți
Chipset Intel QS67 Express Chipset
RAM 4GB DDR3 1333 MHz onboard
Stocare Sandisk SSD U100 256GB
Grafică Intel HD Graphics 3000
Modul Wi-Fi Atheros AR485Wb-Eg, 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0 Atheros Ar3012
Cameră web 0.3 megapixeli
Cititor de carduri 2-în-1 ( SD/ MMC)
Porturi: 1 x Jack ieșire căști (Audio-in Combo), 1 x Port USB 3.0, 1 x Port USB 2.0, 1 x micro HDMI, 1 x Mini VGA
Baterie 50 Watt/oră, litiu polimer
Adaptor universal 100 -240 V, 50/60 Hz, ieșire 19 V DC, 2.37 A, 45 W
Husă de protecție
Dimensiuni 32.5 x 22.3 x 0.3 ~1.7 cm (WxDxH)
Greutate 1.3 kg
Exemplarul ajuns la noi în redacție rulează sistemul de operare Windows 7 Home Premium cu service pack 1 având un index de 5.6 . Asus Zenbook UX31E obține viteze de citire de până la 317MB/s atunci când este testat cu HD Tune Pro 5.0, performanțele fiind posibile datorită unității SSD foarte rapide. Stocarea pe SSD nu numai că oferă viteze mari de transfer dar contribuie și la obținerea unei autonomii ridicate. Dacă zgomotele mecanice ale hard disk-ului sunt ceva normal la laptop-urile mai vechi, noua generație de ultrabook-uri se achită de cele mai dificile sarcini într-un mod cât se poate de silențios.
SSD-ul nu produce absolut niciun zgomot iar ventilatorul intern este insesizabil. Răcirea sistemului se face atât prin circuitul de aer care se formează între fantele de sub laptop și cele de la baza ecranului cât și prin carcasa de aluminiu ce se comportă ca un radiator pasiv.
În condițiile în care sunt rulate aplicații solicitante, partea de la baza ecranului unde este amplasat procesorul se încălzește ușor fără a deranja într-un fel anume. Emisia redusă de căldură este posibilă datorită procesorului cu un TDP de 17W .
Testele efectuate cu ajutorul benchmark-urilor au fost concentrate pe performanțele procesorului și mai puțin pe grafică odată UX31E integrează un nucleu Intel HD Graphics 3000 , mai puțin performant. În PcMark7 basic edition Zenbook UX31E este evaluat la 2200 puncte iar 3Dmark06 evaluează notebook-ul cu 4004. Rezultatele în Cinebench 11.5 CPU sunt de 1.24pct iar Cinebench 11.5 OpenGL oferă un rezultat de 5.94fps .
Tastatura de tip chiclet nu este iluminată din spate însă se comportă surprinzător de bine atunci când tastați. Tastele sunt bine reliefate și destul de spațioase, textura fiind similară cu cea a notebook-ului. Dimensiunile tastaturii sunt de 28.25cm x 10.75cm iar spațiul dintre taste ajută la precizia dactilografierii. Pe tastatură lipsesc tastele page up and și page down însă există spațiu suplimentar pentru tastele direcționale.
Touchpad-ul are o suprafață generoasă ce măsoară 10.5cm x 7cm, fiind texturat pentru ca utilizatorul să poată glisa mai bine degetul deasupra lui. Pe întreaga suprafață se poate face click-stânga astfel încât nu va fi necesar să mutați degetul pentru a da click.
Sunetul este oferit de un sistem Bang & Olufsen’s ICEpower amplasat la baza ecranului. Calitatea sunetului este destul de bună pentru notebook de asemenea dimensiuni însă există unele limitările date de diametrul redus al difuzoarelor.
Asus Zenbook UX31E este alimentat de o baterie internă de tip litiu polimer ce poate fi schimbată numai în service. Bateria este accesibilă după ce desfaceți mai bine de 10 șuruburi. Cu o putere de 50Wh, acumulatorul de 6840mAh oferă o autonomie teoretică de până la 7 ore.
Asus Zenbook UX31E este un ultraportabil elegant, ușor și foarte performant. Designul premium și finisajele de lux îl recomandă oricărui utilizator în căutare de stil și performanță. Pe lângă partea estetică am apreciat SSD -ul rapid care schimbă radical procesul de copiere a datelor. Laptop-ul poate fi achiziționat din România prin intermediul magazinului Koyoo la prețul orientativ de 5.700 lei (TVA inclus).
Galerie Foto Asus Zenbook UX31E