Laptopurile din seria Zenbook sunt tot mai fine și mai puternice. Un lucru bine-venit este și faptul că producătorii au ieșit din acea cursă nebună de a crea cel mai subțire laptop. Se ajunsese la dimensiuni care erau ridicole și care afectau rezistența structurală a portabilului, în ciuda aliajelor sofisticate folosite. Noul portabil depășește o mulțime de inconveniente ale vechilor generații și ne oferă un dispozitiv pe care îl veți aprecia cu siguranță.
ASUS ZenBook UX325JA este un notebook matur, care a depășit toate bolile copilăriei, iar acest lucru se vede de la prima utilizare. Dimensiunile acestui se mențin în zona portabilelor ultra-compacte măsurând 304 x 203 x 13,9mm și cântărind 1,11 Kg.
Capacul laptopului este fabricat din aluminiu și are o suprafață plăcută la atingere. Rigiditatea metalului se simte atunci când deschidem laptopul, senzația de robustețe și siguranță fiind primul lucru pe care îl așteaptă un utilizator. Mișcarea capacului ridică ușor tastatura și formează un spațiu între suprafața biroului și tastatură, îmbunătățind răcirea.
Aplicarea unei presiuni pe capacul laptopului nu afectează panoul. Balamalele mențin ecranul în poziție fermă, sunt mai mari și mai robuste, însă laptopul nu se deschide la un unghi mai mare de 140 de grade. Laptopul este atât de solid încât respectă standardul de rezistență militară MIL-STD-810G (specificat de armata americană).
Laptopul ZenBook 13 UX325
Totodată putem observa grilele de ventilație aflate spre baza ecranului, care în mod normal sunt ascunse ochiulului. Corpul laptopului este fabricat de asemenea din aluminiu și este prevăzut cu piciorușe de cauciuc sub formă de sanie, care fixează portabilul pe birou, dar înlesnesc totodată glisarea acestuia. Rigiditatea crescută permite apucarea laptopului de un colț fără ca tensiunea să se simtă în carcasă.
Laptopul ZenBook 13 UX325
De asemenea, dacă aveți obiceiul de a deschide capacul apucând de un colț al ecranului și nu de la jumătatea lui așa cum este recomandat, nu veți deteriora ecranul și nici prinderile de la colțuri ale elementelor acestuia. Această problemă a plasticelor de la colțul ecranului, care se crăpau pur și simplu la deschidere a fost semnalată în cazul altor portabile ultra-subțiri care foloseau platic de slabă calitate și nu aluminiu.
Utilizatorii care doresc să acceseze componentele de la interior o pot face prin desfiletarea șuruburilor ce fixează carcasa. Acestea au dimensiuni foarte mici, fiind necesară o șurubelniță magnetică care să le rețină, iar două dintre șuruburi se găsesc sub piciorușele de cauciuc și necesită puțină atenție. În rest, ZenBook UX325JA nu are nevoie de operațiuni de mentenanță, totul fiind atent gestionat de software.
Porturi polivalente atât de necesare
Pe partea stângă a carcasei avem la dispoziție un port HDMI standard, două porturi Thunderbolt 3 USB-C (cu viteze de până la 40Gbps) și un indicator LED pentru starea bateriei.
Laptopul ZenBook 13 UX325
Pe partea dreaptă, ASUS a montat un port USB 3.2 Gen 1 Type-A (cu viteze de până la 5Gbps), un cititor pentru carduri microSD și un LED pentru conexiunea adaptorului de alimentare. Portul USB 3.2 Gen 1 Type-A schimbă radical posibilitățile noului ZenBook UX325JA , fiind posibilă conectarea unor periferice mai vechi, cum ar fi imprimantele precum și încărcarea telefoanelor în cazul în care nu aveți alte alternative.
Laptopul ZenBook 13 UX325
Tastatură aproape ideală și NumberPad util
Tastatura are dimensiuni mari, este iluminată, ușor de folosit, iar tastele au o cursă de 1,4mm, această valoare fiind considerată optimă de specialiștii de la ASUS . Tastele principale (Shift, Enter, Backspace, Space) au dimensiuni generoase, fiind ușor de identificat chiar și atunci când suntem concentrați pe un document. Tastele direcționale sunt prea apropiate unele de alte și sunt mai greu de identificat pe întuneric.
Laptopul ZenBook 13 UX325
Touchpad-ul este poziționat central și are dimensiuni foarte mari. Suprafața acestuia este suficient de alunecoasă pentru a mișca ușor degetul deasupra acesteia, dar are și un finisaj mat, oleofobic, care nu păstrează amprentele. La apăsarea pe icoana din colțul din dreapta sus, touchpadul se transformă într-o tastatură numerică virtuală, iluminată LED . Efectul e spectaculos iar modul de folosire al acestei tastaturi numerice este foarte simplu. ASUS numește acest touchpad cu funcții multiple – NumberPad 2.0 .
Specificații hardware ASUS ZenBook UX325J
Procesor Intel Core i7-1065G7 Ice lake-U, 4 nuclee 8 fire de execuție, 8M Cache, TDP 15W, 10nm
Placa de bază ASUS cu BIOS AMI UEFI
Ecran CMN N133HCE-EN2 cu diagonala de 13,3 inchi, FulHD, 16:9, densitate 166 ppi
Memorie RAM 16GB
Stocare SSD 1TB Samsung MZVLB1T0HALR-0000
Wireless Intel Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax)
Bluetooth 5.0
Sistem de operare Windows 10 Pro
Dincolo de lucrurile care sunt vizibile la o primă privire există un hardware complex, aflat la interior. ASUS a montat pe o placă de bază proprie un procesor Intel Core i7-1065G7 Ice lake-U , 16GB de memorie RAM și un SSD Samsung MZVLB1T0HALR-0000 de 1TB.
SSD-ul Samsung își arată posibilitățile în CrystalDiskMark obținând viteze de până la 3513,99MB/s la citire. Pentru celelalte pachete de testare CrystalDiskMark puteți vedea rezultatele mai jos.
CrystalDiskMark ASUS ZenBook UX325JA
Intel Core i7-1065G7 Ice lake-U este construit de TSMC pe baza unui proces de producție pe 10 nanometri. TDP-ul normal al acestui procesor este de numai 15W și poate fi ajustat de fiecare producător de laptopuri (între 12 și 25W) pentru a se potrivi construcției pe care o urmărește. La fel ca în cazul celorlalte procesoare, Intel Core i7-1065G7 își ajustează dinamic frecvențele în funcție de încărcare, dar și de temperatura atinsă. Frecvența de bază este de 1,3GHz și poate urca până la 3,9GHz în prezența unui sistem de răcire performant.
În cazul lui ASUS ZenBook UX325J grilele de admisie a aerului sunt prezente și în partea din spate, iar spațiul creat între suprafața biroului și carcasa din aluminiu ajută foarte mult la menținerea sub control a temperaturilor.
ZenBook UX325J este un laptop pentru birou și pentru productivitate, rezultatele în PCMark 10 Basic Edition arătând capacitatea acestuia de a lucra cu documente și foi de calcul. Cu un scor de 3764 de puncte în PCMark 10 Basic Edition, ASUS ZenBook UX325J ne confirmă capacitățile sale în materie de productivitate. Fișierele se deschid rapid, iar operațiunile specifice unui birou, cum ar fi lucrul cu foi de calcul, fișiere PDF mari sau documentația în format Word se derulează fără să așteptăm. Viteza mare a SSD-ului Samsung de 1TB contribuie foarte mult la o dinamică extraordinară a sistemului de operare și la o experiență de lucru fără nicio latență.
PCMark 10 – ASUS ZenBook UX325JA
Ecran NanoEdge
Ecranul NanoEdge este construit în jurul unui panou IPS Full HD de 13,3 inci (1920 × 1080), cu margini foarte fine de numai 2,9 mm, are o luminozitate de 300cd/mp și poate fi reglat pentru a nu fi deranjant în camerele puțin iluminate. Densitatea de 166 pixeli per inch definește bine contururile imaginilor, iar culorile sunt destul de intense, mai ales dacă privim panoul frontal. În cazul în care privim din lateral, vom simți o alterare a clarității și intensității imaginii, dar acest lucru este un fapt obișnuit în această categorie de preț.
La fel ca și în cazul altor portabile, panoul este produs de CMN, fiind un reper pe care îl întâlnim și pe alte modele, inclusiv de la Lenovo. Există și o versiune cu luminozitate de 450cd/mp și cu un consum foarte redus de numai 1W, însă nu pe această variantă.
Laptopul ZenBook 13 UX325
În ceea ce privește conectivitatea wireless, Asus ZenBook 13 UX325JA este echipat cu un modul Intel Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) și Bluetooth 5.0. Camera web HD cu infraroșu poate fi folosită pentru comunicațiile video, precum și pentru autentificarea facială cu ajutorul tehnologiei Windows Hello. Sunetul se menține la un nivel de apreciat, cele două difuzoare Harman Kardon și tehnologia SonicMaster oferind un sunet de calitate în zona înaltă.
Autonomie de până la 22 de ore
Rafinarea tehnologiei bateriilor litiu-polimer împreună cu noile procesoare Intel din generația a zecea permit atingerea unei autonomii de până la 22 de ore . Bateria litiu-polimer este internă, are 4 celule și o putere estimată de 67Whr. Sistemul de management al bateriei permite reîncărcarea acesteia de la 0 la 60% în numai 49 de minute, un lucru excelent mai ales atunci când aveți o întâlnire și sunteți presat de timp.
Lipsa unui conector audio combo de 3,5 mm poate fi considerată un dezavantaj, însă ASUS s-a gândit la utilizatori ce au în dotare căști analogice și a pus în pachet, pe lângă adaptorul de alimentare, un adaptor de la USB-C la jack de 3,5mm. În acest fel puteți folosi căștile obișnuite fără alte investiții suplimentare. Cei care doresc să folosească din diferite motive rețeaua cablată pot achiziționa separat un adaptor de la USB-C la RJ-45 . Unele versiuni Zenbook 13 vin cu acest adaptor în cutie, însă nu cazul modelului ce a constituit subiectul acestui review.
De asemenea, respectă standardul de rezistență militară americană MIL-STD-810G pentru o rezistență bună.
Concluzii
ASUS ZenBook UX325JA este un ultraportabil excelent pentru cei care lucrează în corporații, pentru profesori și liberii profesioniști și chiar pentru studenții au la dispoziție o sursă de venit. Prețurile variază în funcție de configurație, ASUS oferind versiuni ușor diferite. Datorită hardwareului performant recomandat unei game largi de aplicații de tip office și a versatilității sale, considerăm că ASUS ZenBook UX325JA este una dintre cele mai bune alegeri.
Vezi prețul online
+ PRO:
Procesor performant de ultimă generație
Autonomie extraordinară de 22 de ore
Tastatură confortabilă
Conexiuni rapide, ThunderBolt 3 și Wi-Fi 6
– CONS:
Taste direcționale prea apropiate
Absența unui conector audio de 3,5 mm
Preț ce poate urca destul de mult
Evaluarea PCNEWS
ASUS ZenBook UX325JA este un ultraportabil excelent pentru cei care lucrează în corporații, pentru profesori și liberii profesioniști și chiar pentru studenții au la dispoziție o sursă de venit. Prețurile variază în funcție de configurație, ASUS oferind versiuni ușor diferite. Datorită hardwareului performant recomandat unei game largi de aplicații de tip office și a versatilității sale, considerăm că ASUS ZenBook UX325JA este una dintre cele mai bune alegeri.
Galerie foto ASUS ZenBook UX325J