Samsung Galaxy SII (GT-I9100) este unul din telefoanele care te surprinde de la primul contact. Aspectul exterior compact și grosimea extrem de redusă în comparație cu lungimea și lațimea sunt două lucruri care nu au cum să nu atragă atenția. De altfel grosimea de numai 8.5 milimetri face posibilă purtarea acestuia în buzunar fără a incomoda în condițiile în care ecranul are o diagonală de 4.3 inci.
Capacul din partea din spate, cu aspect mat, este extrem de subțire și flexibil fiind foarte sensibil în momentul în care doriți să introduceți cartela SIM sau să scoateți acumulatorul. Tot acolo veți găsi slotul pentru cardul microSD ce extinde și mai mult capacitatea de stocare a noului Galaxy S II. Ecranul telefonului ocupă cea mai mare parte a suprafeței frontale lăsând loc doar difuzorului, camerei pentru apeluri video și butonului din partea de jos. Singurul buton fizic prezent pe telefon de formă dreptunghiulară, rotunjit la colțuri constitue și motivul pentru care Apple a acționat în judecată Samsung susținând că designul noului Galaxy S II este similar cu cel al principalului produs al companiei americane, iPhone 4. Suprafața tactilă de tip capacitiv se extinde și în partea de jos, acționând pentru două comenzi de bază în sistemul de operare Android, home și back.
Specificațiile tehnice ale smartphone-ului sunt superioare oricărui alt produs echivalent. Singura companie la momentul actual capabilă să concureze serios Samsung, în materie de telefoane inteligente și tablete, vine tot din Coreea de Sud și se numește LG.
Specificații tehnice pentru Samsung Galaxy S II conform site-ului oficial cuprind:
Asemeni oricărui alt telefon GSM, Galaxy S II poate comunica în rețelele GSM de 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz precum și în rețele de date 3G HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz. Telefonul cântărește doar 116 grame în condițiile în care suprafața sa înglobează un ecran sensibil la atingere multitouch Super AMOLED Plus, de tip capacitiv cu diagonala de 4.3 inci.
Imaginile afișate au o claritate ieșită din comun pentru un telefon mobil în primul rând datorită ecranului de tip AMOLED și a rezoluției de 480×800 pixeli. Suprafața exterioară este protejată la zgârieturi de o sticlă Gorilla însă amprentele rezultate în urma atingerilor sunt vizibile pe suprafețele lucioase de tip piano black.
Aplicațiile pot profita din plin de senzorii prezenți pe terminal. Accelerometrul, busola digitală, senzorul pentru autorotație, senzorul de proximitate și giroscopul îmbunătățind experiența utilizatorului. Singurul subansamblu hardware care nu se ridică la nivel așteptărilor este difuzorul montat în partea din spate. Sunetul nu este suficient de clar și se simte diferența față de un Sony Ericsson cu două difuzoare, spre exemplu.
În materie de comunicații wireless, Samsung a montat pe acest telefon cam tot ce ar putea să își dorească utilizatorul. Sunt disponibile mai multe modalități de conectare la internet, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, 3G dar și posibilitatea de a creea un hotspot Wi-Fi și de a partaja o conexiune cu alte aparate. Grație procesorului său cu două nuclee și a graficii Mali-400MP cu chipset Orion, Galaxy S II poate rula clipuri FullHD și le poate trimite mai apoi pe un televizor dotat cu DLNA sau chiar prin cablu, dacă această tehnologie nu este disponibilă. Procesorul ARM Cortex-A9 dual-core, tactat la 1.2GHz se descurcă excelent în aplicații complexe fără a da senzația de oboseală chiar și atunci când are de a face cu benchmark-uri solicitante.
Cele două camere video, montate pe ambele părți ale aparatului au rolul de a capta imagini la rezoluții înalte dar și de a facilita comunicațiile video. Camera din spate are o rezoluție de 8 megapixeli (3264×2448) autofocus și LED Flash. Camera frontală este destinată exclusiv apelurilor video și are o rezoluție de 2 megapixeli. Galaxy S II filmează la rezoluție FullHD1080p cu 30 de cadre existând unele limitări date de dimensiunea senzorului și de calitatea lentilelor folosite de regulă la telefoanele mobile.
Samsung a instalat pe acest smartphone high-end sistemul de operare Android 2.3.3 Gingerbread ce rulează fin pe hardware-ul puternic. Pe lângă mulțimea de aplicații disponibile pe Android Market, utilizatorii mai au la dispoziție o serie de software-uri Samsung. Pentru a putea actualiza sistemul de operare sau pentru a avea acces la aplicațiile Samsung este necesar să vă creați un cont după ce în prealabil ați acceptat condițiile companiei.
Samsung actualizează sistemul de operare prin update-uri FOTA, sarcina care revine utilizatorului fiind nesemnificativă. Opțional, Samsung poate dota unele telefoane cu suport NFC (Near Field Communication) pentru plăți de mică valoare sau pentru trimiterea rapidă de fotografii între dispozitive compatibile. Tot acest hardware de ultimă generație este alimentat de un acumulator litiu ion de 6.11Wh ce furnizează 1650 mAh și o tensiune de 3.7 volți.
În testele rulate, Samsung Galaxy S II se descurcă mai bine decât alte modele din categoria superioară. În Quadrant Standard după rularea consecutivă a 6 teste, telefonul obține o medie de 3693 de puncte, surclasând modele precum HTC Desire, Moto Droid x 2.2 sau Nexus One. Posibilitățile grafice date de chipset-ul Mali-400MP sunt puse în evidență nu numai în benchmark-uri ci și în cele mai apreciate jocuri. Noi nu ne-am putut abține să nu instalăm Angry Birds Rio și să experimentăm modul în care păsările furioase atacă construcțiile din metal, lemn, piatră și sticlă. Deși nu este jocul care solicită cel mai mult partea grafică, trebuie spus că Angry Birds Rio arată excelent pe ecranul AMOLED de 4.3 inci.
Samsung Galaxy S II rămâne un telefon de top poziționat în partea superioară a clasei high-end. Telefonul aflat deja în oferta magazinului Koyoo costă în România 2.550 de lei, o sumă mare pentru un terminal de excepție.